Snelle levering
Materialen kennis
Vriendelijke klantenservice
Eigen hout werkplaats
Grootste assortiment

Inbouwkast maken: doe het zelf in 8 stappen

Inbouwkast maken: doe het zelf in 8 stappen
11 mei 2023 90 keer bekeken 4 lezen
Inbouwkast maken: doe het zelf in 8 stappen

Niks is zo fijn als een extra opbergruimte voor je kleding, speelgoed of andere dagelijkse materialen. Heb jij behoefte aan wat extra ruimte maar, maar wil je niet te veel geld uitgeven aan een kant-en-klare kast, dan kun je ook zelf een inbouwkast maken. Plekken waar dit goed zal passen is bijvoorbeeld onder de trap of in een andere loze ruimte in je woning. Met dit stappenplan heb jij binnen no time jouw eigen inbouwkast in huis. 

Inbouwkast laten maken of zelf doen?

Een inbouwkast kan je bij verschillende winkels zelf naar wens laten maken. Voor de kleine portemonnee of wanneer je het gewoon liever zelf in de hand wil hebben, is het ook een idee om hier zelf mee aan de slag te gaan. 

Inbouwkast zelf maken: de 8 stappen:

  • Maak een ontwerp van de kast

Het is verstandig om eerst een ontwerp te maken die op schaal van de kast is. Voor inspiratie kun je ook op internet of Pinterest voorbeelden vinden van zelfgemaakte inbouwkasten. Het is belangrijk om de gehele kast nauwkeurig uit te tekenen zodat je dadelijk bij het maken geen obstakels ervaart. Wel is het belangrijk dat alles dat je tekent ook in de praktijk uitvoerbaar is. De tekening kun je op papier maken maar als je makkelijk bent met computers kun je dit ook via een tekenprogramma uitvoeren. 

  • Meet de afmetingen van je kast op

Nadat je de schets gemaakt hebt ga je kijken welke individuele onderdelen je in de kast wil hebben, denk daarbij aan losse planken en dergelijke. Wanneer je dit bepaald hebt ga je deze ook op schaal intekenen. Meet daarvoor nauwkeurig, met een geschikte rolmaat, de afmetingen op van de ruimte waar je je kast wilt gaan inbouwen. Het is belangrijk om alle afmetingen van ieder onderdeel op je ontwerp te zetten. 

  • Kies zorgvuldig je materialen

Een inbouwkast kan gemaakt worden van verschillende soorten materialen. Je kunt ervoor kiezen om je inbouwkast volledig van één soort materiaal te maken zoals bijvoorbeeld MDF, maar ook in een combinatie met andere houtsoorten. Bedenk dit ook voorafgaand omdat niet alle houtsoorten in dezelfde afmetingen verkrijgbaar zijn. Je kunt je bijvoorbeeld online oriënteren over het materiaal dat je wil gaan gebruiken. Om het makkelijker te maken is het slim om op je schets bij elk apart onderdeel te schrijven van welk materiaal je dit wil gaan maken. Vergeet ook het bevestigingsmateriaal niet zoals spijkers, schroeven en pluggen. 

  • Bereken de hoeveelheid  benodigde materialen

Wanneer de tekening af is en je alle maten hebt opgeschreven ga je kijken welke hoeveelheid materialen je precies nodig hebt voor het maken van de kast. Houd hierbij wel rekening met standaardmaten, anders kom je wellicht materiaal te kort. Met standaardmaten bedoelen wij dat bepaalde materialen een standaard maat hebben en dus niet in meerdere maten verkrijgbaar zullen zijn. 

  • Zorg dat het materiaal voorbehandeld is

Wanneer je de materialen wil gaan gebruiken moet je goed kijken of het hout voorbehandeld is en of het anders nog voorbehandeld dient te worden. Wil je gebruik gaan maken van MDF dan moet je dit in de grondverf zetten voordat je het gaat gebruiken in je inbouwkast. Doe je dit niet dan zal dit materiaal kromtrekken. Zoek dit dus goed uit voordat je je materialen gaat kopen, het zou zonde zijn als je nog eens extra naar het verkooppunt moet. 

  • Zaag alle planken en platen op maat

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk werk gedaan hebt voordat je daadwerkelijk begint met het in elkaar zetten van de inbouwkast. Zorg ervoor dat alle onderdelen op maat gemaakt zijn en zorg dat je bij ieder onderdeel de benodigde bevestigingsmaterialen hebt. Ook zet je al je benodigde gereedschap alvast klaar. Zo zorg je ervoor dat je niks tekort komt of dingen mist tijdens het in elkaar zetten.

  • Zet je inbouwkast in elkaar

Na alle voorbereidingen ben je er klaar voor om je inbouwkast echt in elkaar te gaan zetten. Hiervoor zal enige handigheid nodig zijn, maar als je de voorgaande stappen goed voltooid hebt zal dit veel makkelijker zijn dan je op voorhand gedacht had.

  • Werk de inbouwkast af

Als de inbouwkast helemaal in elkaar staat, dan is het tijd om deze af te gaan werken. Denk hierbij aan het schilderen van alle planken of een schuifdeur te monteren. Daarna is de kast klaar voor gebruik en kun je genieten van je volledig zelfgemaakte inbouwkast en de extra opbergruimte die je gecreëerd hebt in je huis.

Materialen goedkoop aanschaffen

Wil je jouw inbouwkast zo goedkoop mogelijk maken, kijk dat of je gebruik kan maken van gebruikte bouwmaterialen, deze zijn over het algemeen een stuk goedkoper en je doet ook wat goed voor het milieu. 

Afwerkingstips voor de inbouwkast

Om de kast wat unieker te maken kun je er ook voor kiezen de kast te betegelen, dit is bijvoorbeeld mooi wanneer de inbouwkast zich in de keuken bevindt. Zo beschermt dit je kast tegen vocht en water. Wil je een leuke print op de kast aanbrengen, kun je dit eenvoudig doen met leuk behang. 

Gerelateerde berichten
Opmerkingen
Laat jouw reactie achter
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Algemene voorwaarden    Privacy    Disclaimer

© 2013-2024 Gebruiktebouwmaterialen.com
Hulp nodig?
Hulp nodig bij het vinden
van het juiste product?
Neem contact op met ons team