Snelle levering
Materialen kennis
Vriendelijke klantenservice
Eigen hout werkplaats
Grootste assortiment

Zelf een moestuinbak (op poten) maken

moestuinbak (op poten) maken
11 mei 2023 79 keer bekeken 4 lezen
Zelf een moestuinbak (op poten) maken

Het kweekseizoen is inmiddels weer aangebroken en wat is nou leuker dan een eigen moestuin in je tuin? Niet iedereen heeft natuurlijk plaats voor een grote moestuin. Hier hebben wij een leuke oplossing voor, maak je eigen moestuinbak. Deze kan je makkelijk verplaatsen en berg je buiten het seizoen dus gewoon weer op. Nadat je deze blog hebt gelezen kun je meteen aan de slag met je eigen moestuinbak en geniet jij binnenkort van je eigen gekweekte groenten en fruit.

Welk materiaal heb ik nodig?

De moestuinbak kun je maken van verschillende soorten hout. Wil je zo lang mogelijk kunnen genieten van je moestuinbak, kies dan hout van goede kwaliteit uit. Houtsoorten die zo min mogelijk bewerkt zijn, zijn het fijnste om mee te werken bij het maken van deze moestuinbak.

Overige materialen die je nodig hebt zijn: RVS houtschroeven om alle planken aan elkaar te bevestigen. Een Trespa / HPL-plaat van 59,5cm x 119,5cm x 0,6cm voor de bodem van de bak, hiervoor is gekozen omdat Trespa beter bestand is tegen buil en vocht dan hout. Anti-worteldoek een  Boormachine + dun houtboortje & metaalboortje en voor het op maat zagen van de planken een afkortzaag en eventueel cirkelzaag / decoupeerzaag.

Moestuinbak maken in 6 stappen:

  • Zaag alle planken op maat

Het is belangrijk dat alle planken voordat je begint op maat gezaagd zijn. Wanneer je ervoor kiest om de planken bij ons aan te kopen kunnen wij deze ook op maat zagen, dit is natuurlijk fijn wanneer je zelf niet in het bezit bent van een zaag. Om de Trespa bodemplaat op maat te zagen, kan je gebruik maken van een cirkelzaag met lineaal maar ook deze is bij ons op maat te zagen.

  • Schroef de lange en korte zijkanten vast

Om de basis van de moestuinbak te vormen, maak je de lange zijkanten en de korte zijkanten aan elkaar vast. De korte planken komen allebei tussen de lange planken. Om het wat makkelijker te maken schroef als je eerst even wat gaatjes in het hout op de plek waar je de planken aan elkaar vast schroeft. 

  • Schroef de bodem (liggers) vast

Schroef nu de liggers vast. Twee aan de zijkanten en twee op ongeveer dezelfde afstand in het midden van je bak. Het voorboren van het hout maakt het schroeven een stuk makkelijker. Wij raden je aan om twee schroeven per ligger per zijde te gebruiken. Nu is de basis van je bak klaar. 

  • Zaag de tafelpoten op maat

De volgende stap is de tafelpoten. Maak een tafelpoot door twee planken haaks op elkaar vast te schroeven. Het beste is om hiervoor genoeg schroeven te gebruiken zodat de poten stevig onder de bak zullen staan. Deze stap herhaal je vier keer zodat je genoeg poten hebt voor de bak. 

  • Schroef de tafelpoten vast aan de moestuinbak

Nu is het tijd om de poten vast te schroeven aan de moestuinbak. Het mooiste is om dit van binnenuit te doen zodat je de schroeven het minst goed ziet zitten. Dit is iets moeilijker, maar wel vele malen mooier. Boor circa drie gaatjes links voor en drie gaatjes rechts voor en schroef de poot op de hoek van je tafel vast. Herhaal dit totdat alle vier de tafelpoten vastzitten. 

  • Leg een HPL-plaat in de moestuintafel

Dan zijn we nu aangekomen bij de aller laatste stap. Plaats de HPL-plaat in je moestuintafel. Boor er dan met een metaalboortje van minimaal 10mm een aantal gaatjes in zodat het water weg kan. Dan verdeel je een stuk anti-worteldoek over de bodem en de zijkanten en je bent klaar om de aarde erin te doen en te beginnen met het kweken van je eigen groenten en fruit. 

Wat kost het maken van een moestuinbak?

Maar wat kost het nou eigenlijk om een moestuinbak zelf te maken? Dit hangt er vanaf hoe goedkoop jij de materialen kan scoren. Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk hout verspilt tijdens het zagen van de planken is het fijn om een zaagplan te maken. Ook kun je er voor kiezen om het hout bij ons op de juiste maten te laten zagen zodat je er zeker van bent dat je geen hout verspilt en over houd. Al met al zal een eigen gemaakte moestuinbak je ongeveer tussen de €75,- en €100,- gaan kosten. 

Goedkoper materiaal vinden?

Mocht dit niet binnen je budget vallen, dan kun je overwegen om geen (kunststof) bodem in je bak te doen. In plaats daarvan maak je de bodem van hout. Dit zal uiteindelijk een paar tientjes schelen. 

 

Gerelateerde berichten
Opmerkingen
Laat jouw reactie achter
Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Algemene voorwaarden    Privacy    Disclaimer

© 2013-2024 Gebruiktebouwmaterialen.com
Hulp nodig?
Hulp nodig bij het vinden
van het juiste product?
Neem contact op met ons team